Potřebujeme:
Na křehké těsto:
- 140 g jogurtového másla
- 250 g hladké mouky
- 5 větviček tymiánu
- špetku soli
- suchou fazole nebo hrách na „slepé“ pečení
- 16 kulatých formiček s průměrem 6 cm
Na náplň:
- 600 g červené cibule
- 1 lžíci olivového oleje
- 75 ml portského vína
- sůl
- pepř
- 2 lžíce medu
Postup:
- 1.Tymián propláchneme a osušíme v utěrce. Otrháme lístky; pár lístků si odložíme na ozdobení, zbytek najemno nasekáme.
- 2.Jogurtové máslo pokrájíme na kostičky, smícháme s moukou, se špetkou soli a s nasekanými lístky tymiánu. Vše zpracujeme na drobenku. Přidáme 5 až 6 lžic studené vody a rychle vypracujeme hladké těsto.
- 3.Těsto mírně zploštíme a zabalíme do potravinářské fólie. Na 1 hodinu odložíme do chladu. Mezitím z pečícího papíru vystřihneme 16 kruhů o průměru 6 cm.
- 4.Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. V hrnci s hrubším dnem rozehřejeme olej. Přidáme nakrájenou cibuli a na střední teplotě ji za stálého míchání opékáme do zlatohnědá. Trvá to asi 15 minut – pozor na spálení. Opečenou cibuli zalijeme vínem, ochutíme solí, pepřem a medem a na střední teplotě podusíme dalších 5 minut.
- 5.Studené těsto rychle rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku 4 mm. Kulatou formičkou nebo sklenicí vykrojíme 8 kruhů o průměru 8 cm. Poklademe je na plech, který jsme zlehka posypali moukou. Zbytek cesta opět rychle prohněteme, vyválíme a vykrojíme dalších 8 kruhů.
- 6.Formičky na tartaletky vyložíme vykrojenými kruhy cesta, dobře jejich vtlačit a propícháme vidličkou; přečnívající okraje těsta seřízneme. Do každé formičky vložíme vystřižený papírový kruh a nasypeme suchou fazole nebo hrách.
- 7.Troubu vyhřejeme na 200/180 ° C. Formičky s těstem vložíme do vyhřáté trouby a na druhé mřížce odspodu pečeme 12 minut. Předpečené tartaletky vyjmeme z trouby, odstraníme fazole a papír a naplníme jejich podušenou cibulí. Na 12 minut je ještě vložíme zpět do horké trouby. Upečené tartaletky vyjmeme z formiček, ozdobíme tymiánem a podáváme teplé.