Sýrové fondue z Neuchatelu

Sýrové fondue z Neuchatelu 1

Potřebujeme:

  • 400 g sýra gruyère (nahradit jej můžete jinými kvalitními a dobře vyzrálými tvrdými sýry)
  • 300 g ementálu
  • 1 stroužek česneku
  • 300 ml bílého vína
  • 1 lžičku citrónové šťávy
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 ml třešňovice
  • mletý bílý pepř nebo směs barevného pepře
  • mletý muškátový oříšek
  • bílý chléb nebo bagetu

Postup:

  1. 1.Česnek oloupeme, překrojíme na poloviny a potřeme jím zevnitř kotlík, ve kterém budeme fondue připravovat.
  2. 2.Sýry nastrouháme nebo nakrájíme na menší tenké plátky. Do kotlíku nalijeme víno, přidáme citrónovou šťávu a za stálého míchání postupně přidáváme sýry. Zahřejeme až na bod varu, aby se začaly tát.
  3. 3.Zmírníme teplotu. V malém množství studené vody rozmícháme kukuřičný škrob, přidáme třešňovici. Vše vmícháme do sýrové omáčky. Ochutíme pepřem a muškátovým oříškem.
  4. 4.Sýrovou masu za stálého míchání ještě krátce povaříme, aby měla krémovitou konzistenci. Potom kotlík dáme na stůl is hořákem.
  5. 5.Chléb a bagetu nakrájíme na kostičky. Chlebové kostky napichujeme na vidličku a namáčíme do sýrové masy. Fondue musí i během jídla mírně vřít. Sýr z času na čas promícháme, aby se na dně hrnce netvořila usazenina.
  6. 6.Jako přílohu podáváme hodně zeleniny – čerstvé i nakládané.