Potřebujeme:
- 400 g sýra gruyère (nahradit jej můžete jinými kvalitními a dobře vyzrálými tvrdými sýry)
- 300 g ementálu
- 1 stroužek česneku
- 300 ml bílého vína
- 1 lžičku citrónové šťávy
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 100 ml třešňovice
- mletý bílý pepř nebo směs barevného pepře
- mletý muškátový oříšek
- bílý chléb nebo bagetu
Postup:
- 1.Česnek oloupeme, překrojíme na poloviny a potřeme jím zevnitř kotlík, ve kterém budeme fondue připravovat.
- 2.Sýry nastrouháme nebo nakrájíme na menší tenké plátky. Do kotlíku nalijeme víno, přidáme citrónovou šťávu a za stálého míchání postupně přidáváme sýry. Zahřejeme až na bod varu, aby se začaly tát.
- 3.Zmírníme teplotu. V malém množství studené vody rozmícháme kukuřičný škrob, přidáme třešňovici. Vše vmícháme do sýrové omáčky. Ochutíme pepřem a muškátovým oříškem.
- 4.Sýrovou masu za stálého míchání ještě krátce povaříme, aby měla krémovitou konzistenci. Potom kotlík dáme na stůl is hořákem.
- 5.Chléb a bagetu nakrájíme na kostičky. Chlebové kostky napichujeme na vidličku a namáčíme do sýrové masy. Fondue musí i během jídla mírně vřít. Sýr z času na čas promícháme, aby se na dně hrnce netvořila usazenina.
- 6.Jako přílohu podáváme hodně zeleniny – čerstvé i nakládané.