Potřebujeme:
- 1 kg kysaného zelí
- 2 cibule
- 600 g hovězího předního
- 400 g vepřové plece
- 2 bobkové listy
- špetka muškátového oříšku
- 30 g sušených hub
- 3 lžíce mleté červené papriky
- 2,5 l zeleninového vývaru
- 2 nožičky suché klobásy
- 1 crème fraîche nebo zakysaná smetana
- sůl, nové koření
- celý pepř
- nitě z chilli papriček
- olej
Postup:
- 1.Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Omyté hovězí a vepřové maso nakrájíme na menší kostky. K cibuli dáme hovězí maso, které krátce osmahneme z každé strany, přidáme celý pepř, bobkové listy a nastrouhaný muškátový oříšek.
- 2.Snížíme teplotu a maso pomalu dusíme pod pokličkou. Mezitím v misce ve vlažné vodě namočíme propláchnuté houby. Hovězí maso udusíme do poloměkka. Přidáme vepřové maso. Nesolíme. Dusíme, dokud i vepřové maso není poloměkké.
- 3.Tehdy přidáme mletou červenou papriku. Na mírném plameni dále dusíme maso bez podlévání. Přidáme k němu scezené houby. Asi po 10 minutách restování dáme i promyjte kysané zelí (pokud máte rádi kyselejší kapustnica, promyjte jen polovinu zelí).
- 4.Zelí promícháme a zalijeme ji horkým vývarem. Kapustnica pomalu vaříme dál. Aby zelí zůstala křupavá, udržujeme mírný oheň. Přibližně po 20 minutách ji ochutnáme a dle potřeby dochutíme solí.
- 5.Nakonec přidáme celou klobásu. Krátce povaříme. Před servírováním nakrájíme klobásu našikmo.
- 6.Na talíři ozdobíme každou porci lžící zakysané smetany a nitěmi z chilli papriček.