Jemná vánoční zelňačka

Jemná vánoční zelňačka 1

Potřebujeme:

  • 1 kg kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 600 g hovězího předního
  • 400 g vepřové plece
  • 2 bobkové listy
  • špetka muškátového oříšku
  • 30 g sušených hub
  • 3 lžíce mleté ​​červené papriky
  • 2,5 l zeleninového vývaru
  • 2 nožičky suché klobásy
  • 1 crème fraîche nebo zakysaná smetana
  • sůl, nové koření
  • celý pepř
  • nitě z chilli papriček
  • olej

Postup:

  1. 1.Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Omyté hovězí a vepřové maso nakrájíme na menší kostky. K cibuli dáme hovězí maso, které krátce osmahneme z každé strany, přidáme celý pepř, bobkové listy a nastrouhaný muškátový oříšek.
  2. 2.Snížíme teplotu a maso pomalu dusíme pod pokličkou. Mezitím v misce ve vlažné vodě namočíme propláchnuté houby. Hovězí maso udusíme do poloměkka. Přidáme vepřové maso. Nesolíme. Dusíme, dokud i vepřové maso není poloměkké.
  3. 3.Tehdy přidáme mletou červenou papriku. Na mírném plameni dále dusíme maso bez podlévání. Přidáme k němu scezené houby. Asi po 10 minutách restování dáme i promyjte kysané zelí (pokud máte rádi kyselejší kapustnica, promyjte jen polovinu zelí).
  4. 4.Zelí promícháme a zalijeme ji horkým vývarem. Kapustnica pomalu vaříme dál. Aby zelí zůstala křupavá, udržujeme mírný oheň. Přibližně po 20 minutách ji ochutnáme a dle potřeby dochutíme solí.
  5. 5.Nakonec přidáme celou klobásu. Krátce povaříme. Před servírováním nakrájíme klobásu našikmo.
  6. 6.Na talíři ozdobíme každou porci lžící zakysané smetany a nitěmi z chilli papriček.