Máta peprná

Máta peprná 1

Trápí vás ucpaný nos, křeče či nafouklé břicho? Chcete potlačit stres a zbavit se napětí? Máta peprná bude vašim lékařem. Zkuste si ji vypěstovat sami. Bude se hodit i do letních nápojů.

Máta je jednou z nejstarších léčivých vytrvalých bylinek, která byla známa již za dob Egypťanů. Její využití není však jen v léčitelství, ale iv kosmetice a kuchyni. Je známo asi 15 druhů máty, které mají stejné nebo podobné účinky na naše tělo.
U nás je nejčastější máta vodní, kadeřavá, klasnatá nebo právě máta peprná, která je nejznámějším a nejrozšířenějším druhem máty. Je nejčastěji používaná v podobě čaje, který má líbeznou vůni i chuť a zároveň má skvělé účinky na náš organismus. Dorůstá do výšky až 75 cm, její listy jsou kopinaté, špičaté, vejčité s 10 mm stopkou a mají výraznou aromatickou chuť a vůni. Pyšní se chlupatou stonkem a růžovo-fialovými květy.

Využití v kuchyni

V letních parných dnech se vám bude určitě hodit osvěžující nápoj mojito, ve kterém nesmí máta v žádném případě chybět. Dále ji lze přidávat do moučníků, pečeného a grilovaného masa a ryb, omáček, zeleniny, rýže, bylinkového másla nebo salátů, díky její aromaticitě dodáte pokrmům ten správný šmrnc. V neposlední řadě ji najdeme iv likérech, bonbonech či čokoládových náplních. Přidáním mátového sirupu do čaje můžete přispět k léčbě nachlazení nebo mu dokonce předejít.

Jak si mátu peprnou vypěstovat doma

Na pěstování volte raději sazeničky, protože ze semen se vám pravděpodobně mátu vypěstovat nepodaří. Sazenice můžete získat také z řízků, ty nechte ve vodě zakořenit. Pokud nemáte k dispozici rostlinku na odřezky, dají se sazenice snadno koupit. Pro výsadbu je nejvhodnějším obdobím jaře, vysazujeme na slunné místo, do vlhké půdy. Dobré je mátu pěstovat vedle kopřivy, protože tak bude produkovat více éterických olejů; pozor si dávejte na heřmánek, s tím se nemá ráda. Mátu vysaďte na chráněné místo, špatně totiž snáší sucho a chlad. Pěstovat se dá až 5 let, důležitá je však pravidelná zálivka.

Kdy sklízet

Sbírat můžete nať i listy, nať sbírejte ještě před květem a sušte v tenkých vrstvách ve stínu. Listy můžete sbírat po celé léto, sušení je obdobné jako u natě, pokud však chcete použít umělé teplo, nepřekračujte teplotu 35 ° C.

Jak správně mátu skladovat

Čerstvou mátu spotřebujte co nejdříve, jinak vám zvadne. Sušenou uchovávejte v dobře uzavíratelných nádobách na suchém a tmavém místě, listy můžete také zamrazit či konzervovat v oleji a octu. Mátu skladujte maximálně 1 rok.

Léčivé účinky

Ucpaný nos, trávicí potíže, plynatost nebo střevní křeče, na všechny tyto problémy je máta to pravé. Ví osvěžit dech a ve formě čaje či oleje dokáže dokonce uklidnit například mořskou nemoc a nevolnost. Mentol, který je obsažen v mátě, má příznivé účinky na trávení, protože dokáže stimulovat odtok žaludečních šťáv, tím zároveň tlumí překyselení žaludku a pálení žáhy. Mátový olej má chladivé účinky, které utišují bolesti, pokud máte tedy bolesti svalů či nervů, vtírejte jej do kůže.

V podobě čaje je pro vás vhodný při nechutenství a poruchách trávení. Přináší celkovou úlevu po jídle, obzvláště při nafouknutém břiše. Jelikož působí dezinfekčně, je vhodný zejména při chřipce či nachlazení a jiných chorobách, které postihují dýchací cesty. Při bolestech v krku můžete použít jako kloktadlo nálev. Inhalací mátového nálevu potlačíte stres, pocit napětí, bolesti hlavy a nespavost. Na poranění kůže je dobré ho pro rychlejší hojení použít jako obklad. V čajových směsích můžete mátu pít bez omezení, pokud ji však pijete samotnou, udělejte si po každých 10 dnech užívání sedmidenní přestávku.