Kulajda

Kulajda 1

Při vaření této lahodné smetanové polévky šetřete vodou. Raději jí tam dejte méně, protože správná kulajda má být hustá. Šetřete i octem. V příliš kyselé polévce nevynikne chuť hub a smetany.

Do polévky namísto vajec uvařených natvrdo můžete dát i ztracené vejce. Připravíte je tak, že ještě během vaření do polévky postupně rozklepneme několik vajec. Vařte jejich asi 3 minuty, pak hrnec stáhněte ze sporáku a před servírováním nechte vejce ještě asi 5 minut „dojít“.

Potřebujeme:

  • 600 g čerstvých hub (žampiony, hlíva)
  • 4 brambory
  • 750 ml vody
  • 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
  • 5 zrníček pepře
  • 5 zrníček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 50 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml zakysané smetany
  • půl lžičky cukru
  • 1 až 2 lžíce octa
  • čerstvý nebo mražený kopr
  • 4 čerstvá vejce
  • sůl

Postup:

  1. 1.Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky. V hrnci necháme sevřít vodu, přidáme kmín, bobkové listy, po 3 zrníčka černého a nového koření. Potom do vroucí vody přidáme houby s bramborami a na mírném ohni je pod pokličkou uvaříme.
  2. 2.Když jsou brambory měkké, polévku zahustíme moukou rozmíchanou v mléce a povaříme ještě 5 až 8 minut.
  3. 3.Do polévky přidáme smetanu, cukr a ocet, který jsme předtím převařili v malém kastrůlku s trochou vody, špetkou soli, bobkovým listem, 2 zrnky nového a pepře – smetana se v polévce nesrazí.
  4. 4.Zakysanou polévku ochutíme nasekaným koprem a osolíme podle chuti. Při servírování do každé porce přidáme na plátky nakrájené vejce uvařené na tvrdo.