Kolik stojí betonová podlaha?

Kolik stojí betonová podlaha? 1

Na trhu existuje široké spektrum podlahových potěrů, které jsou speciálně navrženy pro domácí použití. Tyto potěry se liší nejen svými technickými charakteristikami a vlastnostmi, ale také cenou, která se obvykle odvíjí od velikosti pokrývané plochy. Je běžnou praxí, že menší plochy vyžadují vyšší náklady na metr čtvereční, což je dáno zvýšenými logistickými a pracovními náklady na menších projektech.

Velký výběr betonových stěrek na Heuréce

Mezi tradiční typy podlahových potěrů patří polosuchý cementový materiál, který je možné namíchat přímo na stavbě. Tato metoda je cenově dostupná a velmi rozšířená. Průměrné ceny za tradiční cementový potěr se pohybují v rozmezí 235 až 550 Kč za metr čtvereční. Pro pokrytí podlahy o rozloze 50 metrů čtverečních se tak náklady mohou vyšplhat na částku od 12.000 do 27.500 Kč v závislosti na specifikách projektu a cenách materiálů.

 

Další variantou jsou lité podlahy, které poskytují několik výhod oproti tradičním betonovým potěrům. Hlavním rozdílem je, že litý potěr nabízí rychlejší a čistější aplikaci a minimalizuje riziko vzniku dutin a vzduchových kapes. To je zvláště výhodné v případech, kdy je pod podlahou instalováno podlahové vytápění. Ceny za tyto modernější potěry se obvykle pohybují od 275 do 600 Kč za metr čtvereční.

 

Speciální kategorii tvoří rychleschnoucí podlahové potěry, které jsou ideální pro projekty vyžadující rychlé zprovoznění. Díky přídavku chemikálií, které zrychlují tuhnutí materiálu a zároveň zabraňují tvorbě trhlin, jsou tyto potěry vhodné nejen pro domácí využití, ale i pro komerční prostory.

 

V kontextu specifických aplikací se nemůžeme vyhnout zmínce o potěrech používaných v koupelnách. Tento typ potěru musí splňovat kritéria voděodolnosti a odolnosti vůči běžně používaným čisticím prostředkům. Betonový potěr v koupelnách nabízí robustní a praktické řešení s minimem údržby.

 

Závěrem je nutné zmínit, že konečná cena podlahového potěru nezávisí pouze na materiálu, ale i na složitosti instalace a přístupnosti pracoviště. Větší plochy mohou být pokryty rychleji a efektivněji, což snižuje celkové náklady. Na druhou stranu, oblasti s komplikacemi, jako jsou potrubí nebo jiné překážky, vyžadují detailnější a náročnější práci, což může náklady zvýšit. Cena také variiuje podle regionu, přičemž ve větších městech jako je Praha nebo Brno, bude cena práce obvykle vyšší.