Pečená kachna s pomerančem

Pečená kachna s pomerančem 1

Potřebujeme:

  • 1 větší kachnu
  • 2 chilli papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 6 lžic hořčice
  • 6 lžic rajčatového protlaku
  • 225 g medu
  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 1 lžičku mleté ​​červené papriky
  • 900 g červené cibule
  • 2 velké pomeranče (nejlépe bio)
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • půl svazku čerstvého oregana
  • půl svazku čerstvé šalvěje
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř

Postup:

  1. 1.Troubu vyhřejeme na 180 ° C (horkovzdušný ohřev nepoužíváme). Kachnu zevnitř a zvenčí důkladně omyjeme a osušíme. Odřízneme špičatou zadní část (biskupa), osolíme a přendáme na pekáč. Vložíme do vyhřáté trouby na druhou mřížku odspodu a pečeme – celkový čas pečení je přibližně dvě hodiny.
  2. 2.Chilli papričky očistíme, odstraníme zrníčka a dužinu nadrobno pokrájíme; očištěný česnek nahrubo posekáme. Vše smícháme s hořčicí, rajčatovým protlakem, 200 g medu a pomerančovou šťávou. Nakonec vmícháme posekaný rozmarýn. Osolíme a opepříme.
  3. 3.Zbylý med smícháme s mletou červenou paprikou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminy. Pomeranče důkladně omyjte horkou vodu, osušíme a nakrájíme na čtvrtiny. Oregano a šalvěj nahrubo posekáme.
  4. 4.Asi po hodině pečení odebereme vypečený tuk a kachnu obložíme měsíčky cibule. Přilijeme horký vývar a dále pečeme. Po dalších třiceti pěti minutách pečení přidáme medovo-česnekovou směs a čtvrtky pomerančů. Kachnu shora potřeme medovo-paprikovou marinádou a dále pečeme. Nyní ji častěji kontrolujeme: jestliže se povrch masa příliš opéká, přikryjeme ho alobalem. Když kachnu dopečeme, posypeme ji směsí nasekaného oregana a šalvěje. Podáváme s opékanými bramborami.