Vyzkoušejte 4 tipy na zpracování voňavého kopru

Vyzkoušejte 4 tipy na zpracování voňavého kopru 1

Kopr vonný (Anethum graveolens) je jednoletá rostlina, která se do Evropy dostala z Asie. V našich zahradách je nesmírně oblíbený av kuchyni má opravdu všestranné využití. Nesmíme však zapomínat ani na jeho blahodárné účinky pro zdraví.

Čaj z kopru

 Asi 2 lžičky semínek kopru zalijte 2 dcl vařící vody. Nechte 5 minut louhovat a pak přeceďte. Koprový čaj prospěje trávicímu systému a zbaví plynatosti a křečí.

Tip: Úžasně se hodí na posypání vařených brambor.

Koprový ocet

Do nádoby vložte asi 8 větviček kopru s natí, které jste předtím dobře opláchli. Zalijte octem a uzavřené nechte odstát asi 14 dní na světlém místě. Pak můžete ocet přecedit.

Koprový dip

Kopr si nakrájejte na drobné kousky, smíchejte ho s bílým jogurtem a dobře promíchejte. Potom přidejte sůl, pepř, trošku citrónové šťávy a olivového oleje. Dip se úžasně hodí ke grilovanému masu, ale také k čerstvé zelenině.

Aromatická bylinná směs

Do hmoždíře si dejte hrst sušeného kopru, 2 sušené listy bazalky a trochu majoránky. Pořádně promíchejte a rozmačkejte a pak odložte do nádobky, ve které si připravenou směs budete skladovat. Směs se výborně hodí při dochucování jídel.