Vepřové filety se smetanovým zelím

Vepřové filety se smetanovým zelím 1

Potřebujeme:

  • 700 g vepřové svíčkové
  • 400 g kysaného zelí
  • 200 g modrého hroznů
  • 200 ml bílého vína
  • 150 g smetany na vaření
  • 50 g šalotek
  • 100 ml suchého ryzlinku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce mleté ​​sladké červené papriky
  • 5 větviček čerstvého majoránky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. 1.Svíčkovou omyjeme, osušíme a rozřízneme na dvě části. Osolíme a opepříme. V pekáči rozehřejeme olej a maso z obou stran prudce opečeme. Vyjmeme a odložíme na teplé místo. Šalotky oloupeme a pokrájíme na kostičky. Kysané zelí propláchneme ve studené vodě, přebytečnou vodu vymačkáme. Hrozny omyjeme a důkladně osušíme.
  2. 2.Troubu vyhřejeme na 200/180 ° C. Pokrájené šalotky podusíme ve výpeku v pekáči. Zalijeme vínem a 100 ml vody. Přidáme smetanu. Asi 5 minut necháme povařit, pak přidáme kysané zelí. Poprášíme červenou paprikou. Na zelí rozložíme masové filety a přidáme majoránku.
  3. 3.Pekáč se zelím a masem vložíme na spodní mřížku do vyhřáté trouby a nepřikryté dusíme asi 40 minut. Po 30 minutách dušení přidáme bobulky hroznů. Před koncem dušení je vyjmeme. Vše pokapeme ryzlinkem.