Sója, výživná potravina nejen pro vegetariány

Sója, výživná potravina nejen pro vegetariány 1

Sóju znali už před pěti tisíci lety v Číně. Tato výjimečná luštěnina je zdrojem velmi kvalitních rostlinných bílkovin. Původ prastaré kulturní rostliny asi nebude nikdy přesně znám, s nejvyšší pravděpodobností však pochází z jihovýchodní Asie.

Slavní botanikové se dodnes liší v názorech, jaké místo považovat za pravlast sóji. Například francouzský botanik Alphons de Candolle uvádí jako původní oblast sóji pásmo od Jávy přes Indočínu do Japonska. Jiní botanici považují za její pravlast Indii, někteří Čínu

Rozhodně je tato jednoletá rostlina vynikající luskovinou východních zemí. Podobá se keříčkovému fazolu, jehož plodem je hnědý lusk dlouhý dva až sedm centimetrů. Semeno má velkost drobného hrachu, je kulaté nebo oválné, barvy žluté, případně šedočerné až černé. Užitek přináší celá rostlina. Čerstvá i sušená nať je cenným krmivem a plody sóji obsahují důležité složky lidské výživy. Východoasijské národy ji považují za nejcennější součást své potravy, především proto, že jím nahrazují živočišnou bílkovinu, což hraje nemalou roli u ortodoxních vegetariánů.
Biologická hodnota těchto bílkovin je výrazně vyšší než mají bílkoviny z obilovin, protože obsahuje typické aminokyseliny, které se běžně objevují jen v mase. Porovnáte-li sóju například s telecím masem nebo kravským mlékem, dá se konstatovat, že 1 kg sóji obsahuje tolik bílkovin, jako se najde v 2,5 kg telecího masa nebo 8 litrech mléka.

Výživová hodnota a účinky na zdraví

Tato významná zemědělská plodina bývá pro svou výjimečnou výživovou hodnotu označována jako potravina budoucnosti. Sója obsahuje řadu esenciálních aminokyselin a je výtečným zdrojem minerálů, vlákniny, železa, vápníku, fosforu, hořčíku a vitaminů řady B. Zpravidla obsahuje 35 % bílkovin, 30 procent škrobů a 18 % tuků s vysokým podílem lecitinu.

Sojové boby se vyznačují obsahem velkého množství nenasycených tuků a fytoestrogenů, které snižují výskyt rakoviny prsu a pomáhají upravit zvýšenou hladinu ženských hormonů. Statistické údaje hovoří o tom, že v zemích, kde se sója často k jídlu připravuje, mají menší výskyt rakoviny.

Konzumace sóji má mimořádně dobrý vliv na cukrovku, protože zpomaluje přístup glukózy do krevního oběhu a dokáže řídit stav cukru v krvi. Je vynikající prevencí před aterosklerózou a proti cévním onemocněním, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vláknina obsažená v sóji zabraňuje vzniku žlučových kamenů a příznivě ovlivňuje činnost střev.

Četnými zahraničními studiemi bylo dokázáno, že strava připravovaná ze sojových bobů má velmi pozitivní účinky na lidský organismus v mnoha ohledech. Dokáže aktivovat metabolismus bílkovin, zlepšuje vstřebávání vápníku a železa a podporuje vylučování tekutin z těla. Podporuje krvetvorbu, příznivě ovlivňuje růst buněk, zlepšuje zrakovou ostrost a působí protizánětlivě. Nelze opomenout fakt, že dodává elán a pomáhá při únavě, což oceníme hlavně v zimním a předjarním období, kdy se nám energie moc nedostává.

Zásluhou vysokého obsahu bílkovin jsou sója a výrobky z ní vhodné pro sportovce a aktivní jedince. Takoví mají větší potřebu bílkovin, protože mají hodně pohybu a velké množství svalů. Zvýšené množství obsahu bílkovin se projevuje jako výhodné při redukčních dietách.

Produkty ze sojových bobů

Výrobků ze sóji dnešní trh nabízí celou řadu a mnohé z nich už jste určitě do své kuchyně zařadili. Například samotné sojové boby jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny. Můžeme je připravit podobně jako ostatní luštěniny, případně se mohou opražit. Natto jsou fermentované uvařené sojové boby, které je možné přidat do polévek a zeleninových pokrmů.

Své místo si ve zdravé výživě právem vydobylo tofu. Je to sýr podobný tvarohu, který obsahuje v pouhých 100 gramech asi 12,9 gramů bílkovin a je bohatý na železo, vápník, draslík, magnezium, stopové prvky a vitaminy řady B.

Rozemletím pražených sojových bobů na jemný prášek se získává sójová mouka, která neobsahuje lepek. Sojová krupice je podobná mouce a má tu výhodu, že obsahuje vysoké množství proteinů. Vysoce kvalitní proteiny a vitaminy řady B má také sójové mléko. Při výrobě mléka vzniká drť vlákniny – okara, která se přidává jako vláknina do koláčů a čajového pečiva.

Sójový olej se vyrábí přírodní extrakcí ze sojových bobů. Neobsahuje cholesterol a vyznačuje se vyšším množstvím polynenasycených tuků a olejů. Lecitin je extrakt ze sójového oleje, který se v potravinářství používá jako emulgátor ve výrobcích s vysokým obsahem tuků a olejů. K ochucení polévek, omáček a dresingů je vhodné miso, což je hladká pasta ze sójových bobů, obilovin a soli.

Sojová omáčka je nám dobře známá jako tmavá aromatická tekutina. Při jejím nákupu však sledujte kvalitu a pečlivě si přečtěte její složení. K pravým sojovým omáčkám patří například tamari nebo shoyu. Levné omáčky nemají se sójou mnoho společného, neboť jsou připraveny smícháním nejrůznějších ochucovadel, barviv a konzervantů.
Možná rizika

U citlivých jedinců může konzumace sóji vyvolávat alergii. Otazníkem také zůstává genetická modifikace sóji, která se prosazuje zejména v Americe. Zatím totiž ještě nebylo testováno, jaký vliv na zdraví má dlouhodobá konzumace geneticky modifikovaných potravin. Se zařazením do jídelníčku by rozhodně měly počkat rodiče malých dětí, a to minimálně do 4 let a i poté vybírat výrobky ze sóji jen v malém množství. Přesto však mohou být výrobky ze sojových bobů významným zdrojem bílkovin a velmi chutným rozšířením jídelníčku každého z nás.