Šťovík krvavý, kyselá bylinka, která zpestří vaši kuchyni

Šťovík krvavý, kyselá bylinka, která zpestří vaši kuchyni 1

Dnes už o bylinky na pultech obchodů není nouze, dostanete je koupit během celého roku. Mezi běžnými se občas objeví druh, který až takový známý není. Například šťovík krvavý (Rumex sanguineus), častěji nazývaný šťáv.

 Primárně se však šťovík krvavý pěstuje v zahradách jako okrasná rostlina s velkými listy s výraznou žilnatinou. Znají ho hlavně majitelé jezírek, do blízkosti kterých se často vysazuje. Vyhovují mu totiž zamokřené půdy. Má rád polostinné stanoviště a mírně kyselou půdu.V dobrých podmínkách roste velmi bujně. Rozšiřuje se také samovýsevem, proto pokud mu chcete zabránit v nechtěném šíření, odstraňujte květenství. Zároveň tím podpoříte růst nových listů. Rozmnožit si jej můžete dělením větších trsů.

Popis rostliny

Je to vytrvalá rostlina, která ve volné přírodě roste ve vlhkých příkopech, na loukách a ve světlých lesích nejen v Evropě, ale také v některých částech Asie a Afriky. Tvoří přízemní růžici oválných asi 10 cm dlouhých listů na dlouhých stopkách. Na začátku léta se objevují na vrcholu vysokých stonků drobné, zelené květiny. Z nich se vyvinou hnědočervené plody. Rostlina je plně mrazuvzdorná.

Kuchyňská bylinka

Listy šťovíku jsou nejen krásné na pohled, ale jsou také velmi chutné. Lepší chuť – svěží a mírně kyselou – mají mladé listy. Konzumují se syrové nebo po krátké tepelné úpravě například jako špenát. Mohou být originálním zpestřením polévek, zeleninových salátů nebo se dají použít jako dekorace.

Šťovíku se dobře daří iv nádobách. Můžete ho mít celoročně na balkoně spolu s jinými kuchyňskými bylinkami, ale můžete jej pěstovat i na kuchyňském okně či jako netradiční pokojovou rostlinu. Nezapomínejte na to, že je to bahenní rostlina, která vyžaduje bohatou zálivku. Nezaškodí, pokud v misce bude stát voda. Odrůda ‚Red Stripe‘ má krásnou vínově červenou žilnatinu.