Rajská s hovězím masem

Rajská s hovězím masem 1

Potřebujeme:

  • 800 g hovězího masa ze stehna
  • 100 g slaniny
  • 2 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1 petržel
  • 1 velkou cibuli
  • 1 lžíci krystalového cukru
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 8 kuliček celého pepře
  • 1 až 2 bobkové listy
  • kousek celé skořice
  • sůl
  • olej

Postup:

  1. 1.Hovězí kýta prošpikujeme proužky slaniny, ztuhlými mrazem. Mrkev, petržel a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na stejné kousky. Cibuli očistíme a nadrobno nasekáme.
  2. 2.V hrnci na rozpáleném oleji opečeme maso z každé strany. Potom ho vyjmeme a do hrnce dáme nakrájenou zeleninu, kterou posypeme cukrem a na mírném plameni krátce opečeme. Když cukr na zelenině zkaramelizuje, přidáme rajčatové pyré a necháme ho sevřít.
  3. 3.Do rajčatové omáčky přidáme koření a skořici, podle potřeby dolijeme vodou nebo vývarem, a znovu přivedeme k varu. Do omáčky vložíme maso a vaříme, dokud není měkké. Omáčku z času na čas promícháme.
  4. 4.Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme. Pokud třeba, zahustíme ji hladkou moukou rozmíchanou v malém množství vody. Omáčku povaříme ještě 10 minut a na závěr dochutíme solí, cukrem a octem. Podáváme s knedlíkem.