Využívá se zejména při léčbě horních cest dýchacích, neboť ničí mikroorganismy, rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání a tlumí bolest v krku.
Má šťavnatou křupavou texturu, která je po uvaření vláčná a její pálivost ustupuje. Charakteristickou chuť a vůni jí propůjčují sirné sloučeniny, stejně jako při česneku . Další důležitou složkou jsou flavonoidy, které zlepšují krevní oběh, stimulují činnost srdce a chrání před tvorbou krevních sraženin. Surová cibule povzbuzuje trávení, podporuje činnost jater, upravuje střevní mikroflóru. Je také bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, které posilují imunitní systém. Zevně se kolečka čerstvé cibule přikládají na místa po štípnutí hmyzem, čímž se zabrání vzniku otoku a pocitu svědění. Podobně jako česnek můžete při nachlazení nakrájenou cibuli inhalovat.
Šťáva s medem
Cibuli nasekejte najemno a promícháme s třemi velkými lžícemi medu. Směs nechte 2-3 hodiny odpočívat v uzavřené nádobě. Vzniklou šťávu užívejte ráno i večer po jedné lžíci.
Čaj z cibule
Očistěte a nakrájejte dvě cibule. Vložte do půllitrového hrnku nebo misky a zalijte horkou vodou. Pro zlepšení chuti můžete přidat například pár hřebíčků, skořici nastrouhaný zázvor nebo citronovou kůru. Nechte louhovat 10-15 minut a můžete pít.
Cibulový sirup
Cibuli i citrony nakrájejte na kolečka a ukládejte do vyšší nádoby, například zavařovací sklenice. Vrstvu citronu a cibule zalijte jednou-dvěma lžícemi medu a pokračujte doplnuje. Med můžete nahradit cukrem, nejlépe třtinovým. Nádobu položte na teplé místo. Po lžících můžete začít užívat asi za 2-3 hodiny, kdy vznikne šťáva.