Potřebujeme:
- 4 kuřecí prsa s kůží
- 8 menších žampionů
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- 150 ml suchého bílého vína
- 4 větvičky tymiánu
- 150 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na šlehání
- 180 g zeleného hroznů
- pepř
- sůl
Postup:
- 1.Kuřecí prsa omyjeme, osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou, osolíme a opepříme.
- 2.Žampiony očistíme a nakrájíme na čtvrtky.
- 3.V pánvi s vyšším okrajem zahřejeme máslo a kuřecí prsa na něm při střední teplotě z každé strany opékáme pět minut nebo dokud nejsou zlatavé. Vybereme na talíř.
- 4.Do pánve dáme žampiony a česnek nakrájený na plátky. Restujeme asi půl minuty. Přidáme kuřecí prsa a přilijeme víno. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a dusíme asi pět minut.
- 5.Pak přidáme bobule hroznů překrojené na polovinu, z nichž jsme vybrali zrníčka, větvičky tymiánu a přilijeme vývar. Pod pokličkou vaříme 20 až 25 minut, dokud maso není měkké.
- 6.Porce kuřete s hrozny a se žampiony vybereme na talíře a do pánve přilijeme smetanu. S vínem a vývarem ji na mírném ohni povaříme asi dvě minuty. Omáčku přilijeme k masu.
- 7. Kuře s hroznem a se žampiony podáváme s bramborovými noky, bramborovou kaší, s dušenou rýží nebo s čerstvým chlebem.
Tip:
Pokud chcete mít omáčku jemnější, můžete ji přecedit, případně propasírovat přes jemné sítko. Jídlo můžete připravit iz bourání kuřete. Bude si to však vyžadovat o něco delší tepelnou úpravu.