Na víně: Kuře s hrozny a se žampiony

Na víně: Kuře s hrozny a se žampiony 1

Potřebujeme:

  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • 8 menších žampionů
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 4 větvičky tymiánu
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 180 g zeleného hroznů
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. 1.Kuřecí prsa omyjeme, osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou, osolíme a opepříme.
  2. 2.Žampiony očistíme a nakrájíme na čtvrtky.
  3. 3.V pánvi s vyšším okrajem zahřejeme máslo a kuřecí prsa na něm při střední teplotě z každé strany opékáme pět minut nebo dokud nejsou zlatavé. Vybereme na talíř.
  4. 4.Do pánve dáme žampiony a česnek nakrájený na plátky. Restujeme asi půl minuty. Přidáme kuřecí prsa a přilijeme víno. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a dusíme asi pět minut.
  5. 5.Pak přidáme bobule hroznů překrojené na polovinu, z nichž jsme vybrali zrníčka, větvičky tymiánu a přilijeme vývar. Pod pokličkou vaříme 20 až 25 minut, dokud maso není měkké.
  6. 6.Porce kuřete s hrozny a se žampiony vybereme na talíře a do pánve přilijeme smetanu. S vínem a vývarem ji na mírném ohni povaříme asi dvě minuty. Omáčku přilijeme k masu.
  7. 7. Kuře s hroznem a se žampiony podáváme s bramborovými noky, bramborovou kaší, s dušenou rýží nebo s čerstvým chlebem.

Tip:

Pokud chcete mít omáčku jemnější, můžete ji přecedit, případně propasírovat přes jemné sítko. Jídlo můžete připravit iz bourání kuřete. Bude si to však vyžadovat o něco delší tepelnou úpravu.