Potřebujeme:
- 2 lahůdkové kukuřice
- 4 kvalitní špekáčky
- 8 menších žampionů
- 1 menší cuketa
- polovina žluté papriky
- polovina červené papriky
- 2 mladé cibulky
- nať čerstvých bylinek (rozmarýn, estragon, tymián)
Na marinádu:
- 3 lžíce olivového nebo řepkového oleje
- směs nasekaných čerstvých nebo sušených bylinek
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- sůl, pepř
Postup:
- 1.Kukuřici oloupejte a vařte ve vodě asi 10 minut. Vyberte z hrnce, nechte scedit a osušte. Ostrým nožem opatrně překrojte na kolečka široké 2 až 4 centimetry.
- 2.Buřty nakrájejte na 2-3 silnější kolečka a asi třetinu z jednoho konce nařízněte do kříže.
- 3.Žampiony otřete suchým ubrouskem a trocha seřízněte stopky. Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka. Papriku omyjte, očistěte, osušte a nakrájejte na větší kostky. Cibulku očistěte a nakrájejte na silnější plátky.
- 4.Z oleje, bylinek, citronové šťávy, soli a z mletého pepře vymícháme marinádu.
- 5.Na kovové grilovací jehly napichujte střídavě všechny připravené ingredience, aby jedno kolečko kukuřice bylo na jejím konci, tedy ho napíchněte první. Špízových skládačku ukončete nařezaným koncem špekáčky.
- 6.Kukuřici, žampiony, cuketu a papriku potřete marinádou a nechte 5-10 minut odstát. Kolem jehlice obtočte bylinkovou nať a špízy opékejte na středním ohni přímo na mřížce nebo nejlépe na grilovacím podnose přibližně 8 minut. Během opékání průběžně otáčejte.