Kukuřično-špekáčkový špíz na roštu s bylinkami

Kukuřično-špekáčkový špíz na roštu s bylinkami 1

Potřebujeme:

  • 2 lahůdkové kukuřice
  • 4 kvalitní špekáčky
  • 8 menších žampionů
  • 1 menší cuketa
  • polovina žluté papriky
  • polovina červené papriky
  • 2 mladé cibulky
  • nať čerstvých bylinek (rozmarýn, estragon, tymián)

Na marinádu:

  • 3 lžíce olivového nebo řepkového oleje 
  • směs nasekaných čerstvých nebo sušených bylinek
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

  1. 1.Kukuřici oloupejte a vařte ve vodě asi 10 minut. Vyberte z hrnce, nechte scedit a osušte. Ostrým nožem opatrně překrojte na kolečka široké 2 až 4 centimetry.
  2. 2.Buřty nakrájejte na 2-3 silnější kolečka a asi třetinu z jednoho konce nařízněte do kříže. 
  3. 3.Žampiony otřete suchým ubrouskem a trocha seřízněte stopky. Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka. Papriku omyjte, očistěte, osušte a nakrájejte na větší kostky. Cibulku očistěte a nakrájejte na silnější plátky.
  4. 4.Z oleje, bylinek, citronové šťávy, soli a z mletého pepře vymícháme marinádu.
  5. 5.Na kovové grilovací jehly napichujte střídavě všechny připravené ingredience, aby jedno kolečko kukuřice bylo na jejím konci, tedy ho napíchněte první. Špízových skládačku ukončete nařezaným koncem špekáčky.
  6. 6.Kukuřici, žampiony, cuketu a papriku potřete marinádou a nechte 5-10 minut odstát. Kolem jehlice obtočte bylinkovou nať a špízy opékejte na středním ohni přímo na mřížce nebo nejlépe na grilovacím podnose přibližně 8 minut. Během opékání průběžně otáčejte.