Jak zjistit, zda jsou pánve vhodné do trouby?

Jak zjistit, zda jsou pánve vhodné do trouby? 1

Pokud do trouby vložíte pánev, která není bezpečná, může dojít k roztavení rukojetí, zničení jídla a toxickým výparům. Pánev odolná vůči trouběna svém dně často symbol nebo text, který vás informuje o tom, že snese teploty v troubě. Můžete se také seznámit s různými materiály, které se používají při výrobě pánví, abyste mohli v případě potřeby sami posoudit, zda je to nutné.

Kovové a keramické pánve jsou bezpečné pro trouby. Nepřilnavé povlaky na kovových nebo keramických pánvích mohou, ale nemusí být bezpečné pro troubu, proto byste se měli podívat na nápis na dně těchto pánví nebo si přečíst pokyny výrobce.

Výběr pánve odolné vůči troubě

Pánev, kterou obvykle pokládáte přímo na plamen, kovový hořák s cívkou nebo indukční hořák, by měla být schopna odolat teplu trouby. Jiné to však může být s těmi částmi pánve, které obvykle nepřicházejí do přímého kontaktu s teplem. Plastové rukojeti a pryžová a plastová těsnění a ucpávky jsou hlavními kandidáty na roztavení a zničení jinak perfektně fungujícího zařízení.

Litinové pánve jsou bezpečné v troubě, protože jsou vyrobeny pouze z kovu. Místo toho, aby se spoléhaly na nepřilnavé vlastnosti materiálu, jako je plast, jsou ochuceny olejem nebo jiným tukem, který odolává vysokým teplotám. Pokud vaše litinová pánev nemá rukojeti vyrobené z látky, jako je plast, která není odolná vůči troubě, což je velmi vzácné, bude pánev dokonale vhodná pro recepty, které zahrnují vaření v troubě.

Jakékoli nádobí nebo pánev, které jsou uváděny na trh jako nádoby na pečení, by měly být bezpečné pro použití v troubě. Patří mezi ně mimo jiné zapékací mísy, pánve na pečení a formy na muffiny. Mnoho látek používaných při výrobě pánví, jako je teflon a jiné nepřilnavé povlaky, je bezpečných až do teploty 500 stupňů Fahrenheita, což je vylučuje z použití v ultra horké peci, jako je například pec na pizzu na dřevo, ale jsou bezpečné pro běžné použití v domácích troubách.

Obejití plastové rukojeti

Pokud používáte recept, který vyžaduje vložení pánve do trouby, ale máte pouze pánev s plastovými rukojeťmi, můžete zvýšit tepelnou odolnost pánve obalením rukojetí, abyste omezili teplo, které na ně dopadá. Hliníková fólie mírně zmírní teplo, které se dostane k Vašim rukojetím, které nejsou bezpečné pro troubu, ale pouze na velmi krátkou dobu vaření.

Účinnějším řešením je zabalit rukojeti pánve do vlhkých papírových utěrek a ty pak omotat hliníkovou fólií. Papírové utěrky musí být dostatečně vlhké, aby se vlhkost z nich neodpařila během doby, kdy je pánev v troubě. Při takovém nastavení se rukojeti nikdy nemohou zahřát na vyšší teplotu než na teplotu vroucí vody, což je 212 stupňů Fahrenheita, což je teplota, která Vám sice popálí ruce, pokud nepoužijete kuchyňské chňapky, ale neroztaví rukojeti hrnce.

Použití pánví bezpečných v troubě

Pánve vhodné do trouby jsou ideální pro recepty, které vyžadují dlouhé a pomalé vaření, jako je pečení v hrnci a jiné dušené masové pokrmy. Místo toho, abyste pánev položili na hořák a spoléhali se na teplo, které se tvoří z hořáku pod pánví, obklopuje pánev a ingredience teplem, což umožňuje rovnoměrné vaření.

Recepty, jako jsou frittaty, se začínají připravovat na sporáku a dokončují v troubě. To umožňuje dokončit recept zhnědnutím, nikoliv pouze ohříváním zespodu, jako by tomu bylo v případě vaření výhradně na sporáku. Kastroly se pečou delší dobu, aby se zajistilo pomalé a rovnoměrné pečení, a často mají kůrku s jinou strukturou než střed. Zapékací mísy vhodné do trouby dobře drží teplo a často jsou také atraktivním servírovacím nádobím.