Uzený losos s tzatziki

Uzený losos s tzatziki 1

Potřebujeme:

  • 200 g uzeného lososa
  • citrónovou šťávu

Na tzatziki:

  • 2 bílé smetanové jogurty
  • 2 salátové okurky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci vinného octa
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvého nasekaného kopru
  • 1 lžičku oregana
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. 1.Uzeného lososa rozdělíme na 4 porce. Na talíři pokapeme citronovou šťávou.
  2. 2.Oloupané salátové okurky nahrubo nastrouháme. Vymačkáme šťávu, nejlépe přes sítko a necháme chvíli odstát. Potom přidáme olivový olej, vinný ocet, prolisovaný česnek, jogurt, nasekaný kopr a oregano. Dochutíme solí a mletým pepřem.
  3. 3.Uzeného lososa podáváme s tzatziki a topinkou nebo opečenou bagetou.

Tip:

Tzatziki je typický řecký dresink. Může obsahovat i petrželku nebo mátu. Na jeho přípravu se dá použít i hotové koření tzatziki. Podává se ke grilovanému masu a k uzeným nebo pečeným rybám.