Potřebujeme:
Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 žloutek
- mouka na posypání desky
Na náplň:
- 200 g prorostlé slaniny
- 100 g sýra na strouhání
- 200 g zakysané smetany
- 200 g smetany na šlehání
- 3 vejce
- špetka muškátového oříšku
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup:
- 1.V míse smícháme mouku, máslo nakrájené na kostky, žloutek a 4 lžičky vody. V kuchyňském robotu uhněteme těsto. Na mírně pomoučněném kuchyňské desce zpracujeme těsto do koule. Rozválíme na tenko a dáme do kulaté formy o průměru 23 cm tak, aby těsto prevísalo přes okraje. Zbývající těsto ořežeme. Těsto propícháme vidličkou a dáme do chladničky na 10 minut odležet.
- 2.Troubu vyhřejeme na 200 ° C. Těsto překryjeme pečícím papírem a nasypeme na něj suchou fazole. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut. Potom fazolí odstraníme a pečeme dalších 5 minut.
- 3.Než se těsto peče, připravíme nádivku. V malé pánvi opražíme slaninu nakrájenou na kostičky.
- 4.Slaninu vyjmeme na kuchyňskou papírovou utěrku, abychom ji zbavili přebytečného tuku.
- 5.Polovinu sýra nakrájíme na kostičky a část nastrouháme. Sýrové kostky a část opečené slaniny dáme na předpečené těsto.
- 6.Zakysanou smetanu utřeme se smetanou na šlehání, přidáme rozšlehaná vejce, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a mletý bílý pepř. Nádivku nalijeme na těsto.
- 7.Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a přidáme zbytek opečené slaniny. Koláč dáme do trouby a pečeme při 190 ° C asi 25 minut nebo dokud povrch není zlatavý.
- 8.Vyjmeme z trouby a na kuchyňské mřížce necháme odpočívat asi 5 minut. Quiche Lorraine můžeme podávat čerstvě upečený nebo studený.