Tradiční francouzský slaný koláč: Quiche Lorraine

Tradiční francouzský slaný koláč: Quiche Lorraine 1

Potřebujeme:

Na těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • mouka na posypání desky

Na náplň:

  • 200 g prorostlé slaniny
  • 100 g sýra na strouhání
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g smetany na šlehání
  • 3 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Postup:

  1. 1.V míse smícháme mouku, máslo nakrájené na kostky, žloutek a 4 lžičky vody. V kuchyňském robotu uhněteme těsto. Na mírně pomoučněném kuchyňské desce zpracujeme těsto do koule. Rozválíme na tenko a dáme do kulaté formy o průměru 23 cm tak, aby těsto prevísalo přes okraje. Zbývající těsto ořežeme. Těsto propícháme vidličkou a dáme do chladničky na 10 minut odležet.
  2. 2.Troubu vyhřejeme na 200 ° C. Těsto překryjeme pečícím papírem a nasypeme na něj suchou fazole. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut. Potom fazolí odstraníme a pečeme dalších 5 minut.
  3. 3.Než se těsto peče, připravíme nádivku. V malé pánvi opražíme slaninu nakrájenou na kostičky.
  4. 4.Slaninu vyjmeme na kuchyňskou papírovou utěrku, abychom ji zbavili přebytečného tuku.
  5. 5.Polovinu sýra nakrájíme na kostičky a část nastrouháme. Sýrové kostky a část opečené slaniny dáme na předpečené těsto.
  6. 6.Zakysanou smetanu utřeme se smetanou na šlehání, přidáme rozšlehaná vejce, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a mletý bílý pepř. Nádivku nalijeme na těsto.
  7. 7.Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a přidáme zbytek opečené slaniny. Koláč dáme do trouby a pečeme při 190 ° C asi 25 minut nebo dokud povrch není zlatavý.
  8. 8.Vyjmeme z trouby a na kuchyňské mřížce necháme odpočívat asi 5 minut. Quiche Lorraine můžeme podávat čerstvě upečený nebo studený.