Syrový Savarin

Syrový Savarin 1

Potřebujeme:

  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku sušeného droždí (Dr.Oetker)
  • 100 ml vlažného mléka
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 50 g jemně nastrouhaného červeného čedaru
  • 150 g ementálu nakrájeného na tenké plátky
  • čerstvou nebo předvařenou nebo sterilovanou zeleninu
  • špetku drceného bílého pepře
  • špetku soli
  • tuk na vymazání formy
  • 1 formu na věnec nebo na bábovku

Postup:

  1. 1.Změklé máslo utřeme se žloutky a špetkou soli. Přidáme polohrubou mouku smíchanou se sušeným droždím, vlažné mléko, špetku drceného bílého pepře, jemně nasekanou petrželku a nastrouhaný čedar. Vypracujeme vláčné, ne příliš tuhé těsto.
  2. 2.Formu vymažeme a naplníme těstem. Na teplém místě necháme nakynout. Vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 180 ° C upečeme dozlatova.
  3. 3.Upečený věnec vyklopíme a rovnoměrně pokryjeme plátky ementálu. Asi na půl minuty vložíme do ještě teplé trouby, aby se sýr mírně roztavil. Vyjmeme a necháme vychladnout.
  4. 4.Věnec přendáme na servírovací talíř a obložíme čerstvou, předvařená nebo sterilizovaným zeleninou.