Desítky rostlin, které rostou volně v přírodě či v zahradě, kde je považujeme za plevele, jsou velmi chutné a dají se využít v kuchyni. Skvělým příkladem je i sedmikráska.
Sedmikráska obecná (Bellis perennis)
Kdo by ji neznal? Tato křehká rostlinka je velmi otužilá, často rozkvétá již počátkem roku. V trávnících ji nemáme rádi, ale dá se využít jako léčivá rostlina i v kuchyni.
Zdravý výluh
Výluh z květů sedmikrásek působí protizánětlivě a hojivě, osvědčil se při zánětech močových cest a ledvin. Je účinný proti kašli, při zahlenění dýchacích cest a revmatismu. Používá se i při nedostatku vápníku v těle.
Chutná do salátů
Čerstvé listy sedmikrásky dodávají zajímavou chuť jarním zeleninovým salátem. Dají se připravit i samostatně jako špenát. Květy se používají jako dekorace, dají se také nakládat do octa a slouží jako kapary, nebo se z nich dá vyrobit chutný bylinkový med či sirup.