Pěstujete pórek? Poradíme vám, jak mít co nejdelší bílou část

Pěstujete pórek? Poradíme vám, jak mít co nejdelší bílou část 1

Pórek je zdravá a velmi chutná zelenina. Často ho oceňují i ti, kterým například cibule velmi nevoní. Při póru platí, že čím je bílá část delší, tím je kvalitnější a chutnější. Poradíme vám, jak na to.

Už při vysazování se doporučuje, sazenice ukládat do hlubších rýh tak, že na jejich dně uděláte kolíkem jamku hlubokou 15 až 20 cm ve vzdálenosti 15 cm od sebe. Jak rostliny postupně rostou, je třeba jim věnovat pozornost a činit opatření k jejich bělení. Znamená to, že zamezíte přístupu světla k stonkům, čímž omezíte tvorbu chlorofylu. Vybělené části tak už nemají pro rostliny typickou, zelenou barvu. Jsou bílé, chutnější a křehčí.

Jak bělit?

Nejběžnější je postupné nahrňění zeminy k rostlinám, přičemž si však třeba dávat pozor, aby se půdy nedostala mezi listy. Mohla by způsobit jejich hnití.

Poměrně pracně je obalování jednotlivých rostlin černým igelitem, netkanou textilií, vlněnou lepenkou či jiným hrubým papírem. Třeba to však udělat volně, aby rostliny mohly i nadále bez omezení růst.

Mezi zahrádkářské vychytávky patří například použití kartonových rolí, které vám zůstanou z papírových kuchyňských utěrek. Role se dají jednoduše navléknout na rostliny. Vždy však dbejte na to, aby z nich listy přečnívaly ven. V tomto jsou praktické rolky z roaletného papíru, které můžete na rostliny navlékat postupně, jak rostou. Podobně můžete použít i zbytky plastových trubek.

Nejen pórek

V praxi se kromě póru běžně bílý i řapíkatý celer a štěrbák. Lze je přikrývat obrácenými květináči, speciálními kryty či lepenkou.