Nejlepší domácí pekárna

Nejlepší domácí pekárna 1

Chcete si udělat voňavý a chutný domácí chlebíček ? Nebo připravit pizzu na těsto či jiné pečivo? Na rozdíl od našich babiček, které se museli spoléhat pouze na šikovnost vlastních rukou, máme dnes k dispozici mnoho pomocníků do kuchyně.

Na přípravu těsta pro výše zmíněné dobroty je ideálním pomocníkem domácí pekárna. Díky ní bude každá bageta nebo pizza připravena pohodlně a bez námahy . Pojďte se podívat, co všechno vám může tento spotřebič nabídnout.

Na co slouží domácí pekárna

Jak již říká samotný název, domácí pekárna má pomoci všem hospodyňkám i kuchařem připravit a péct různé druhy cesta . Někteří jí říkají i pekárna na chleba , čímž chtějí zvýraznit právě tento její účel, ale nejlepší domácí pekárna dokáže toho mnohem víc.

V pekárně totiž můžete udělat těsto na jakékoliv pečivo . Ať už půjde o chleby nebo rohlíky z různých druhů muk, těsto na bagety, těsto na housky nebo dokonce i těsto na pravou italskou pizzu, domácí pekárna splní každé jedno vaše přání.

Zapomínat netřeba ani na úsporu času při přípravě a následném úklidu. V této oblasti jsou pekárny oproti klasické přípravě cesta zřejmě největším skokem vpřed, protože vám nehrozí už žádný nepořádek na celé pracovní desce a úklid po přípravě těsta je otázkou jen pár minut.

Důležité funkce a parametry domácích pekáren

Vaření a pečení je s domácí pekárnou sice hračka, ale jsou některé vlastnosti, které byste si měli při jejím výběru všímat nejvíce. Asi nejdůležitější je široká nabídka programů . Samozřejmostí by měly být různé režimy přípravy těsta a pečení, ale i možnost zvolit například jen poloviční dávku .

Druhý parametr, který byste si měli více všímat, je velikost nádoby, respektive formy. Hodnota, kterou udává výrobce, platí pro hmotnost nebo velikost již hotového výrobku , nejčastěji chleba. Příliš malá nádoba se nehodí pro rodinu, velká je zas zbytečná.

Co se týče účelnosti, ani ta nejlepší domácí pekárna se neobejde bez dostatečně dlouhého přípojného kabelu. Na toto si dejte extra pozor, podobně jako i na hmotnost. S pekárnou budete totiž manipulovat častěji, než si myslíte .

Při výběru zohledněte i:

  • možnost nastavení pečení kůrky s výběrem alespoň 2 stupňů
  • zda má pekárna automatický dávkovač surovin nebo ne
  • kolik členů vaše domácnost má, pro běžnou rodinu je ideální pekárna s  velikostí náplně na 1,2 až 1,4 kg
  • jakým způsobem probíhá hnětení těsta, či jen jednou nebo několika lopatkami
  • zda má pekárna funkci udržení teploty , alespoň po dobu 60 minut

 

Jeden hák nebo dva? A kolik programů?

Vyšší modely domácích pekáren disponují pokročilejšími funkcemi i parametry a to je jen dobře. Ano, i levnější domácí pekárny si své místo určitě zastanou, ale jsou úkoly, které prostě jsou nad jejich síly.

Pro přípravu pečiva vyráběny z různých netradičních surovin je nutností zakoupit si pekárna s dvěma háky . Jen ty zajistí dokonalé promíchání surovin a tedy i kvalitní výsledek. Stejně tak by mělo být samozřejmostí, že pekárna nabízí alespoň 10 programů . Méně je znamením toho, že příliš mnoho úkolů v kuchyni s ní asi nezvládnete.

Nejlepší domácí pekárna musí umět připravit i pizzu a džem

Když už se rozhodnete pořídit si pekárnu, měla by sloužit několika účelům . Většina lidí sice považuje za nejdůležitější, aby věděla pekárna připravit dobrý chleba , ale zapomíná se ještě na dvě alternativy.

První je příprava těsta na pizzu . Volte proto pekárna s možností nejen samostatného programu na pizzu, ale také s možností udržení teploty po skončení hnětení těsta. Samozřejmostí by měly být 2 hnětací háky i speciální lžíce , vše s nepřilnavým povrchem.

Druhou alternativou využití domácí pekárny je příprava džemu . Na to, aby toto bylo možné, musí pekárna disponovat speciálním programem a dostatečně velkou nádobou. Vyhněte se tedy spotřebičem s malými objemy, směs v nich může vzkypět nebo sevřít velmi rychle.

 

Která je nejlepší domácí pekárna? Test zda recenze ukáží pravdu

Podobně jako u jiných kuchyňských spotřebičů určených pro speciální přípravu surovin, i pekárny na chleba třeba vybírat podle zkušeností a referencí . Doporučujeme všímat si zejména uživatelské hodnocení, které jsou mnohem objektivnější , jako hodnocení většiny eshopů či přímo výrobců.

Na toto se zaměřte při posuzování nejvíce:

  • manipulace s pekárnou a délka přívodního kabelu, minimem je alespoň 1,2 metru
  • materiálové provedení pekárny a jeho údržba
  • možnost umýt části domácí pekárny iv myčce a  montáž / demontáž těchto částí
  • materiál nádoby a jeho přilnavost
  • funkce paměti , která vydrží jistou dobu i během výpadku proudu

Podle ceny příliš nevybírejte

Aby byla vaše příprava jídla co nejlepší, musíte si vybírat spotřebiče do kuchyně i podle jiných kritérií, než je cena. Ty nejlevnější domácí pekárny mají například jen jeden hnětací hák a v takovém případě můžete mít problém s kvalitou připraveného těsta.

Stejně tak základní modely nabízejí jen velmi malý objem náplně, obvykle 900 g nebo maximálně 1 kg. To lze na první pohled vypadá jako dostatečné , ale uvidíte, že nakonec budete muset dělat vždy alespoň dvě dávky.

Jak a kde nakupovat?

Pokud si chcete do své kuchyně domácí pekárnu pořídit, máte dvě možnosti . První je vybrat se do některé z prodejen elektra osobně a spolehnout se na štěstěnu. Nijak jinak se totiž nedá nazvat stav, kdy je tentýž model pekárny ve dvou různých obchodech za zcela odlišné ceny. A za proplacení o 20 či 30 € nestojí ani ta nejlepší domácí pekárna na světě.

Pokud nechcete riskovat, že při nákupu zbytečně přeplatíte, lepší je nákup přes internet. I zde si však dejte pozor na nepoctivé online obchody, které nedodržují například dodací lhůty či reklamační podmínky.