Jak vybrat ideální moka konvici

Jak vybrat ideální moka konvici 1

Na malebné moka konvici vařící bohaté espresso na plotně je něco romantického. Nejenže je po desetiletí celosvětově oblíbené, ale stále je celosvětově oblíbené. Ačkoli ve Spojených státech nejsou příliš rozšířené, viděl jsem moka konvičky v domácnostech lidí po celém světě, od Keni přes Švýcarsko až po Guatemalu.

Bohužel, protože nejsme do moka konviček tak ponořeni jako v jiných částech světa, máme často větší problém s tím, jak je vybrat. Existuje několik možností, ale naštěstí to vlastně není tak složité jako u jiných vařičů.

V tomto stručném průvodci Vám ukážeme hlavní věci, které je třeba vzít v úvahu, když se snažíte vybrat dokonalou moka konvici.

Hliník vs nerezová ocel

Pokud jde o konstrukci moka konvic, používají se vlastně jen dva materiály: hliník a nerezová ocel. Oba jsou vhodné pro přípravu lahodné kávy, ale oba materiály se od sebe liší.

Hliníkové hrnce Moka Moka

Původní materiál, ze kterého se moka konvičky vyráběly, byl hliník, protože je kujný (v podstatě se z něj lépe tvaruje kov) a levný. Hliník má však i své nevýhody.

Hliník je poněkud porézní kov, což znamená, že má po svém povrchu super malé otvory. Tyto otvory umožňují, aby se v něm časem zachytily drobné částečky kávy a oleje. V tom je ale háček: hliníkové moka konvičky nechcete čistit mýdlem nebo abrazivními povrchy. To by poškrábalo drobné kousky hliníku a mělo by za následek zkaženou kovovou chuť. Jak tedy tyto drobné částečky z moka konvičky dostat? Inu, opláchnete ho horkou vodou, otřete hadříkem a doufáte v to nejlepší.

Ačkoli tedy hliníkové moka konvičky dokáží uvařit skvělé espresso na sporáku a jsou poměrně odolné, mají tendenci časem (třeba po letech) ovlivnit chuť kávy, protože je nemůžete vyčistit tak dobře, jak by bylo ideální.

Další slabinou hliníku jako materiálu je jeho schopnost rezivět. Jakmile je vystaven působení kyseliny a kyslíku (káva a… vzduch), začne pomalu rezivět – zejména pokud není opravdu dobře vysušen. To je důvod, proč mají starší moka konvičky (někdy i 30 let staré!) na sobě podivné tmavé skvrny. Je to pomalu se tvořící rez.

Jaká je tedy světlá stránka? Hliníkové moka konvice jsou často o polovinu levnější než ty nerezové. Pokud máte omezený rozpočet, je hliník tou správnou volbou.

Moka konvice z nerezové oceli

Nerezová ocel je novějším typem kovu, který se stal opravdu populárním pro kuchyňské přístroje. Důvodů je hned několik.

Je neporézní – ty malé dírky v hliníku nejsou přítomny díky tomu, že je v oceli přítomen chrom. Díky tomu se nerezová ocel snadněji čistí a snižuje se její vliv na chuť.

Nepodléhá korozi – Pokud není nějak zkažená ve výrobě, nerezová ocel nerezaví – alespoň ne za Vašeho života.

Je dokonce odolnější – Nerezová ocel se pravděpodobně nepoškrábe ani nepromáčkne. Jedná se o velmi tvrdý typ kovu, který snese náraz.

Teď je ten správný čas nakoupit nejvýhodněji vše, co potřebujete a získat 20% slevu.

Týden s TESCOMOU běží v  internetovém obchodě