Francouzská pórková polévka Vichyssoise

Francouzská pórková polévka Vichyssoise 1

Potřebujeme:

  • 3 póry
  • 5 brambor
  • 1 lžíci másla
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany na šlehání
  • 30 ml anýzového likéru
  • chlebové krutony
  • petrželku
  • pepř
  • sůl

Postup:

  1. 1.Pórek omyjeme, podélně překrojíme na poloviny a nakrájíme na tenké proužky. V hrnci zahřejeme máslo a pórek na něm zpěníme.
  2. 2.Asi po 5 minutách přidáme očištěné, na kostičky nakrájené brambory, promícháme, zalijeme vývarem a ochutíme solí a pepřem. Vaříme asi 20 minut do měkka.
  3. 3.Polévku rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém a přilijeme 100 ml smetany a anýzový likér. Na mírném ohni necháme přejít varem a odstavíme. Podáváme s kopečkem vyšlehané zbylé smetany, chlebovými krutony a s posekanou petrželkou.