Bez černý

Bez černý 1

Bezinky dokáže snížit horečku, vyčistit krev, a když na vás přijde hlad, jeho květiny si můžete v trojobalu připravit k obědu. Pozor si ale dejte na jeho dopisy a kůru, jsou jedovaté.



Černý bez je jedna z nejznámějších léčivých rostlin, která se využívá jako pro svou chuť, tak pro své léčivé účinky. Dorůstá do výšky 7 až 10 m, najít ji můžeme jako volně v přírodě, tak na zahrádkách. Její žluto-bílé květy můžeme spatřit kvést v měsíci červnu a červenci. Plody dozrávají koncem srpna, jsou malé kulaté a černé, při jejich konzumaci v čerstvém stavu se mohou dostavit projímavé účinky, po usušení nebo tepelném zpracování se ale tyto účinky vytratí.

Tato bylina se využívá k mnoha účelům, například pro výrobu potravinářského barviva, k náhradě dražšího ovoce ve směsích, na výrobu limonád, čajů, sirupů, hudebních nástrojů ik mystickým účelem.

Chuť

Je nasládlá, podobná černým rybízu.

Jak pěstovat bezinku černou

Pokud máte přírodní zahradu, je klasická bezinky pro vás to pravé, dokáže totiž bez jakéhokoli zastřihávání vyrůst stejně tak jako v přírodě. Její semínka si můžete nasbírat na podzim, kdy v plodech dozrají, stačí je jen vyprat a zasadit. Výhodou bezu je, že úspěšně přečká i mrazy, nejdůležitější však pro ni je dostatečný příjem živin, dobré je tedy umístit ji při hnojiště nebo kompost. Nejlépe se jí daří v písčito hlinité zemině.
Pokud však chcete mít Bezinky menší a upravenější, musíte ji pravidelně zastřihovat a udržovat ve velikosti, jakou požadujete. Nebo ji můžete pěstovat jako strom s metrovým kmenem, kdy se odstraní všechny výhonky z kmene a země a nechá se pouze přibližně 6 vzpřímeně postavených mohutnějších výhonků v koruně. Po dozrání plodů se na nejvyšších místech větviček začnou tvořit nové výhonky, po sklizni dřevo u nových výhonků zastřihneme.
Chcete vyšlechtěnou odrůdu a trochu exotiky, sáhněte po odrůdách s netradičním zbarvením, například Red Holy dorůstající výšky 3 m má tmavě červené listy a růžové květy s vůní připomínající citron. Laciniata se zase pyšní svými zajímavě vykrojenými listy připomínajícími některé japonské javory s bílými květy.

Sběr a uchovávání černého bezu

Květenství, které je plně rozkvetlé, ulamujte nebo ustrihávajte celé. Při sušení je můžete rozprostřít v tenké vrstvě do stínu či zavěsit do místnosti, ve které pravidelně větrejte. Pokud vám některé květiny zhnědnou, je nutné je odstranit. Takto usušené květy skladujte v suchu v tmavé uzavíratelné nádobě.
Pokud chcete sušit plody, dejte je nejprve na slunce, ale aby se daly odtrhnout stopky, je nutné je později dosušit umělým teplem. Správně usušené plody jsou lesklé, černo-fialové a mají nakysle sladkou chuť.

Léčivé účinky

Nejčastěji se využívají květy, které se používají na sražení horečky například při nachlazení, angínách, kašli a dokonce i do uklidňujících nervových přípravků. Další léčivé účinky jsou využívány při zánětu ischiatického nervu či při migrénách. Tato bylinka působí nejen močopudně a potopudně,  ale umí i čistit krev. Citlivou pokožku je skvělé oplachovat nálevem ze sušených květin, který si můžete připravit stejně jako čaj.
Pozor si však dávejte na požití listů nebo kůry, ty jsou totiž považovány za mírně jedovaté a mohlo by tak snadno dojít k otravě, která se projeví silnou průjmem, zvracením a celkovým oslabením. Při požití velkého množství syrových plodů může dojít k podobným potížím.

Využití v kuchyni

Čerstvá bezinky se využívá do zákusků nebo k přípravě bezového sirupu. Sušené květenství se používá na čaj. Květenství si můžete také osmahnout v těstíčku, a to jak na slaný, tak na sladký způsob. Při sladké verzi můžete zvolit těstíčko ze sněhu, vajec a mouky, které na závěr pocukrujeme, při slané je zase oblíbené například pivní těstíčko. K výrobě džemu se využívají plody, které mají chuť podobnou černým rybízu.