Živánska pečeně s oravskou slaninou

Živánska pečeně s oravskou slaninou 1

Potřebujeme:

  • 6 plátků vepřové krkovice (1,5 kg)
  • plnotučná hořčice
  • 6 cibulí (oloupaných)
  • 5 větších brambor (oloupaných)
  • 6 stroužků česneku
  • 400 g oravské slaniny v plátcích
  • sůl, pepř
  • okurky
  • čalamáda, zelí, skopové rohy jako příloha

Postup:

  1. 1.Větší litinový hrnec vystelte zevnitř hrubším alobalem. Omyté a osušené maso naklepejte, potřete hořčicí a posypte solí a pepřem. Oloupané cibule a brambory nakrájejte na kolečka a česnek na tenké plátky.
  2. 2.Na dno hrnce rozložte třetinu plátků slaniny, dva kusy masa, třetinu česneku, cibule a brambor. Takto vytvořte ještě dvě vrstvy. Zakryjte pokličkou a zabalte horní část hrnce do alobalu.
  3. 3.V ohništi vytvořte prohlubeň tak, aby do ní vešel téměř celý hrnec. Zahrňte ohniště a nechte péct 1 hodinu 20 minut. Po upečení opatrně vyjměte, nechte přibližně 15 minut odstát a podávejte s okurkami, čalamádou, zelím nebo beraními rohy.