Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty 1

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

Cuketa je velmi oblíbená zelenina, protože nejenže je chuťově vynikající, ale je také zdravá. Obsahuje až 90% vody, spoustu vlákniny, řadu vitamínů (A, B, E) a stopových prvků (karoten, draslík, vápník, hořčík). Cuketa je vhodná pro detoxikaci a pročištění těla, vylučuje toxiny a přebytečnou vodu z organizmu. Vzhledem k tomu, že ve 100 gramech cukety je pouze 20 kcal, jde o nízkokalorickou zeleninu skvěle využitelnou při redukčních dietách. Je lehce stravitelná a má nízkou energetickou hodnotu. Chutná jídla připravená z cukety však potěší i ty, kdo zrovna hubnout nepotřebují. V kuchyni se při práci s cuketou fantazii meze nekladou, cuketu můžeme smažit, dusit, vařit, zapékat, plnit, grilovat, můžeme jí využít k zahuštění guláše, polévky, omáčky atd. Je rovněž vhodnou přílohou k masu, nahradí brambory, ale připravíme z ní třeba i zelí. Své využití však má také ve sladké kuchyni, přidává se do buchet i koláčů.

Jestliže už nevíte, jak cukety zpracovávat a nechce se vám je konzervovat jako okurky, možná vás inspirují tyto recepty na cuketové dobroty.

 

Cuketové placičky se sýrem

Potřebujeme: 600g brambor, 600g cukety, 3 vejce, polohrubou mouku dle potřeby, česnek dle chuti, 100g strouhaného sýru, majoránku, sůl, pepř, olej

Postup: Brambory a cuketu oloupeme a najemno nastrouháme. Dáme do síta a necháme odkapat přebytečnou vodu. Přendáme do mísy a přidáme celá vejce, nastrouhaný, sýr, česnek, majoránku, sůl a mouku dle potřeby, aby vzniklo hustší těsto. Vytvoříme z něj malé placičky a pozvolna je smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme se zeleninovým salátem.

Cuketové zelí

Potřebujeme: 1 větší cuketu, 1 střední cibuli, trochu oleje, sůl, ocet, cukr, kmín

Postup: Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Na trošce oleje nebo sádla orestujeme nakrájenou cibulku. Přidáme cuketu a bez pokličky dusíme. Osolíme a ochutíme octem, kmínem a cukrem podle chuti. Výsledkem je vynikající cuketové zelí, které chutná podobně jako zelí kedlubnové.

Míša řezy z cukety

Potřebujeme:
těsto – 400 g strouhané cukety, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky sody, 3/4 lžičky soli
krém – 500 g tvarohu, 250 g másla, 120 g cukru moučky, rum, čokoládová poleva na zdobení

Postup: Abychom vytvořili těsto, smícháme všechny uvedené ingredience. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 170°C. Krém si připravíme tak, že ušleháme změklé máslo s moučkovým cukrem, postupně k němu vešleháme tvaroh a dochutíme rumem. Krém poté natřeme na vychladlý korpus, uhladíme a ozdobíme čokoládou. Dáme ztuhnout do lednice.

Cuketové hranolky

Potřebujeme: 6 ks středně velkých cuket, 1 misku hladké mouky, 1 lžíci červené papriky – nebo jiného oblíbeného koření, 150 ml oleje

Postup: Cuketu nakrájíme na hranolky. Mouku promícháme s paprikou a cuketové hranolky v této směsi obalíme. Smažíme v oleji dozlatova, poté necháme hranolky dobře okapat na papírovém ubrousku.

Cuketové brownies

Potřebujeme: 300 g cukety, 50 g medu, 20 g másla, 50 g holandského kakaa, trochu skořice, 1 vejce, 40 g celozrnné mouky, 10 g kypřícího prášku, pár kapek vanilkového aroma

Postup: Cuketu nastrouháme najemno, vymačkáme z ní vodu a slijeme. K nastrouhané cuketě přidáme vše ostatní (máslo by mělo být rozpuštěné a kousek si ho necháme stranou ještě na vymazání formy). Vše pořádně promícháme, až nám vznikne hladká hmota. Těsto přelijeme do formy vymazané máslem a pečeme cca 20 – 30 minut při 180C.

Cuketová polévka

Potřebujeme: 4 středně velké cukety, 3 stroužky česneku, 750 ml zeleninového vývaru, olivový olej, čerstvou bazalku, 50 ml smetany na vaření (12%), 50 g parmezánu, pepř a sůl

Postup: Česnek nakrájíme nadrobno a zlehka jej orestujeme na olivovém oleji. Přidáme k němu na kostičky nakrájené a osolené cukety a hrst nasekané bazalky. Na mírném plameni vše opékáme ještě asi deset minut, dokud cukety nezměknou. Poté přilijeme zeleninový vývar a necháme dalších deset minut provařit. Nakonec vše rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme 50 ml smetany, opepříme, případně dosolíme a promícháme s nastrouhaným parmezánem.

Cukety plněné mletým masem (2 porce)

Potřebujeme: 2 větší cukety, 500 g mletého masa, 1 cibuli, česnek dle chuti, sůl, pepř, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci dijonské hořčice, strouhanku dle potřeby, 250 g uzeného strouhaného sýra

Postup: Cukety podélně rozpůlíme a vnitřek vydlabeme. Na pánvi si rozehřejeme trochu oleje a na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku společně s vydlabanými částmi cukety. Na pánev přidáme mleté maso a podle chuti jej osolíme a opepříme. Dochutíme dijonskou i plnotučnou hořčicí a nakonec přidáme většinu sýra. Trochu sýra si necháme ještě na závěrečné posypání. Vzniklou směsí naplníme vydlabané cukety, posypeme je zbytkem sýra a dáme přibližně na 20 minut zapéct do trouby předehřáté asi na 180 stupňů Celsia. Podáváme buď samotné, nebo s pečivem.

Cuketové gratiné

Potřebujeme: 2 mladé cukety, 200g sýru (cihly) a dále dle potřeby a chuti strouhanku, smetanu, anglickou slaninu a čerstvé bylinky (pažitku, petržel, oregano, lisovaný česnek atp.)

Postup: Neloupané cukety rozřízneme podélně na tři díly, nasolíme a necháme v misce odpočinout. Sýr si nahrubo nastrouháme a promícháme s pár lžícemi smetany – těstíčko nesmí být tekuté. Přidáme bylinky dle chuti a fantazie a přisypeme ještě 1-2 lžíce strouhanky. Odleželou cuketu omyjeme od slané vody a obalíme ve strouhance. Rozprostřeme ji na dno grilovací misky, na každou položíme kopeček sýrového těstíčka a navrch ji ještě ozdobíme plátkem slaniny. Mísu zakryjeme alobalem a necháme cca 25 minut zapékat, až se nám krásně spojí sýr.

Cuketové palačinky s ovesnými vločkami

Potřebujeme: 25 dkg cukety, 4 lžíce ovesných vloček, hladkou mouku podle potřeby, 10 dkg strouhaného sýra, 1 vejce, 1 lžíci nasekaných zelených bylinek, sůl a mletý pepř

Postup: Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Posypeme vločkami a necháme hodinu stát. Přidáme mouku, vejce, zelené bylinky a podle chuti osolíme a opepříme. Směs můžeme ochutit nadrobno nakrájenou cibulí nebo 2-4 stroužky nastrouhaného česneku a majoránkou. Cuketové těsto dobře vymícháme a lžící jej poté klademe na rozpálený tuk a rozetřeme na placičky. Opékáme po obou stranách a horké podáváme.

Cuketová pomazánka

Potřebujeme: 1 středně velkou nebo tři malé cukety, 3 lžíce olivového oleje, 4-5 stroužků česneku, 2 rozdrcené chilli papričky, 2 lžíce nastrouhaného parmezánu, 2 lžíce zakysané smetany, sůl na dochucení

Postup: Cuketu omyjeme a klidně i se slupkou ji nahrubo nastrouháme. Vložíme ji do cedníku, trošku posolíme, promícháme a necháme cca půl hodiny okapat. Poté si nadrobno nakrájíme česnek a chilli papričky a na olivovém oleji vše dvě minutky opékáme. Vymačkáme z cuket přebytečnou šťávu a cukety přidáme k česneku. Opékejte ještě další tři minuty. Mezi tím si najemno nastrouháme parmezán. Cuketovou směs odstavíme z ohně a ihned do ní vmícháme nastrouhaný parmezán. Zjemníme dvěma lžícemi zakysané smetany a dochutíme troškou soli.

Cuketová buchta

Potřebujeme: 3 hrnky nastrouhané cukety, 3 vejce, 1 a půl hrnku moučkového cukru, 1 hrnek oleje (nebo 250 g tuku na pečení), 3 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 kávovou lžičku sody, 3 kávové lžičky mleté skořice, oříšky, rozinky, sušené ovoce

Postup: Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a necháme v cedníku okapat. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme olej, případně tuk na pečení. Do mouky vmícháme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sodu a skořici. Přidáme rozmíchaná vejce. Do této směsi přimícháme nastrouhanou cuketu. Do buchty můžeme přidat sekané ořechy, různá semínka, rozinky či sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 170°C.

Cuketová čína

Potřebujeme: 1 větší cuketu, 250 g měkkého salámu, 2 cibule, sůl, pepř, grilovací koření, orientální koření, worcesterovou omáčku, kmín, 2 stroužky česneku, kečup, olej

Postup: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou okapanou cuketu, osolíme a opepříme. Přidáme worcesterovou omáčku, prolisovaný česnek, koření a kmín a dusíme doměkka. Dále přidáme salám nakrájený na nudličky, kečup a prohřejeme. Podáváme s bramborem nebo s chlebem.

Cuketový guláš

Potřebujeme: 2 mladé cukety (cca 25 cm), 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sójové omáčky, olej, pepř a sůl

Postup: Neloupané cukety nakrájíme na kostičky. Cibuli si najemno nakrájíme a osmahneme ji na oleji. Přidáme k ní krájenou cuketu, mírně podlijeme a dusíme do měkka. Pak přidáme prolisovaný česnek, kečup, sójovou omáčku, opepříme a osolíme dle chuti, případně trochu zředíme vodou. Nejvhodnější přílohou je rýže, ale výborná je guláš i s chlebem.

Cuketová hořčice

Potřebujeme: 1,5 kg oloupané cukety, 3 cibule, 1/4 l oleje, 250 kg spařených a sloupaných rajčat, 250 g vyčištěných paprik, 2-3 lžíce soli, 1 lžičku pepře, špetku ostré papriky nebo chilli (dle chuti), 1 paličku česneku, 150 g cukru, 1 dl octa

Postup: Na oleji si osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme k ní nakrájenou zeleninu, podlijeme naběračkou vody, osolíme a vaříme do zhoustnutí. Přidáme prolisovaný česnek a dle chuti osladíme, okyselíme a dosolíme. Směs můžeme nechat tak nebo ji dohladka rozmixujeme. Nakonec ještě krátce povaříme a vařící hořčici vlijeme do skleniček. Uzavřeme a sterilujeme 10 minut při 80 stupních Celsia.