Mějte čerstvý kořen pastináku i během zimy

Mějte čerstvý kořen pastináku i během zimy 1

Sezóna je nenávratně pryč a zahrádkáři již pomalu začínají přemýšlet nad novou. Ještě stále se však najdou druhy, které vydrží zimu a můžete si je dopřát čerstvé z záhony i během následujícího období. Patří k nim i pastinák.

Pastinák chutná kořenitě, aromaticky a díky vysokému obsahu cukru je mnohem sladší než příbuzná mrkev. Kořeny divoké formy jsou tenké a tvrdé, vyšlechtěné odrůdy je mají až 6 cm tlusté a 40 cm dlouhé.

Péče

Semena pastináku klíčí stejně pomalu jako semínka mrkve. Rostliny dobře rostou jen na hluboce prokypřené a vyhnojená půdě. Hlavní období růstu je od září až do začátku zimy. Proto byste je měli během déle trvajícího sucha každé tři až čtyři dny dobře polít. Sklizeň začíná v říjnu, po prvním mrazu je chuť kořenů jemnější.

Připravte nastýlku

Pokud záhon před zimou přikryjete 10 až 15 cm vrstvou nastýlky z listí a krájené slámy, můžete pastinák postupně sklízet i tehdy, když budou teploty pod bodem mrazu. Ve vyšších polohách s dlouhou zimou a vysokou sněhovou přikrývkou část úrody ze záhonu vyjměte a uložte v truhlících s vlhkým pískem. Listy a bílé květenství pastináku můžete použít jako petržel nebo kopr do salátů v teplé kuchyni, z kořenů připravte pyré typické pro klasickou anglickou kuchyni. Pastinák chutná i dušený či čerstvý nastrouhaný samostatně, nebo v kombinaci s jinou zeleninou.