Kuchyně pro vysokého kuchaře

Kuchyně pro vysokého kuchaře 1

Dnešní kuchyně je královstvím téměř výhradně mužským, kuchař rád vaří a je navíc poměrně vysokého vzrůstu, při zařizování bylo tedy možné využít celý prostor až po strop.

Základním problémem místnosti byla její rozloha. Původní kuchyně byla malá, i když spíše opticky, úkolem pro bytovou architektku Pavlu Kultovní bylo provzdušnění a otevření prostoru a volba zařízení, která by co nejlépe využilo daný prostor. „Dispozičně proto došlo k určitým změnám,“ říká Pavla Kultovní a pokračuje: „Především byla vybourání stěna mezi obývacím pokojem a kuchyní, kdysi byly tyto dvě místnosti oddělené, spojovaly je pouze dveře.“ Protože byt procházel celkovou rekonstrukcí, bylo vybourány i umakartové jádro , což mělo také významný vliv na rozměry i působení kuchyně, protože se díky tomu celý nově vzniklý prostor otevřel do chodby.

Optimální návrh do tvaru písmene „L“

„Kuchyňský prostor má plochu přibližně 3 x 2,5 m, což není na první pohled příliš velká plocha,“ pokračuje bytová architektka, „linka je navržena do tvaru písmene“ L „. Korpus nábytku je vyroben z lamina, dvířka jsou z lakovaných MDF desek ve vysokém lesku od firmy INTERDOOR, odolných proti vlhkosti i mechanickému poškození. linkazačíná vlevo u okna ledničkou s mrazničkou, tam se jí hmota „ztratí“, pak následuje vysoká skříň s troubou. Linie nízkých skříněk začíná myčkou, pak následuje rohová skříňka s dřezem, druhou stranu písmene „L“ tvoří skříňky s plnovýsuvy. Varná deska s digestoří kuchyňskou sestavu na pravé straně zakončují. Pod oknem je ještě ostrůvek, díky kterému je využita i protilehlá stěna. „Toto řešení je vlastně kompromis, instalace do tvaru písmene“ U „nebyla technicky možná, protože při chladničce je otevírací okno. Současně by bylo problematické vřadit do sestavy lednici tak, aby netvořila velkou hmotovou bariéru. Ostrůvek celkově místnost odlehčí, poskytne další úložné prostory, může sloužit i jako bar. Současně opticky odděluje kuchyni od obývacího pokoje.

Základem je dostatek úložných prostorů

„Majitel požadoval co nejvíce úložných prostor,“ říká Pavla Kultovní a pokračuje: „zajímalo mě tedy, které věci a přístroje používá, jaké jsou pro něj důležité a které naopak nechce. V sestavě tedy není mikrovlnná trouba, protože on vaří všechno čerstvé, stará se totiž o dvě děti. Navrhla jsem mu proto kombinovanou parní troubu, která zčásti nahradí i mikrovlnku, protože také ohřívá jídlo. „Trouba je tedy jen jedna a zbylý prostor ve skříni byl využit na investorem požadovaný a preferovaný úložný prostor. Co je efektivnější, zdravější, a v neposlední řadě i ekonomičtější. „I z toho důvodu zvolil majitel indukční varnou desku,“ vysvětluje designérka. „A protože je skutečně vysoké postavy, našla jsem i zkosený digestoř, při kterém nehrozí, že by se o něj zranil. Myslím si, že je i zcela cenově dostupný. Investor má rád kvalitu, všechny spotřebiče jsou značky Bosch, v tomto případě jsme ale zvolili praktičnost, cenu a dostupnost toho, jak přístroj funguje, digestoř je tedy značky Mora. „V kuchyni jsou všude použity skříňky, opatřené TANDEMBOX a zásuvkami s plnovýsuvy. Skříňky pod stropem jsou zde běžně využívány, protože, jak již bylo řečeno, je investor a současně uživatel kuchyně vysoký, tedy všude pohodlně dosáhne.