Máte i vy kuchyni ve tvaru písmene U? Určitě víte, jaké má své výhody i nevýhody.
Zřejmě nejpraktičtějším řešením kuchyně je její vystavění do tvaru U, a to nejen v případě malých, například panelákových místností, ale také v rámci otevřených společenských zón, kdy jedno z křídel vytvoří praktický předěl mezi kuchyní a jídelnou nebo obývacím pokojem. Mnozí stále preferují kuchyni jako galerii (vše na jedné stěně) nebo tvar písmene L. My vám dnes prozradíme, proč je „U tvar“ ten vyvolený.
Zlaté pravidlo
Koncept pravidla „zlatého trojúhelníku“ využívají designéři už velmi dlouho. V praxi to znamená uložení tří základních bodů do vzdálenosti 120 – 270 cm od sebe (lednice, vařič, kuchyňský dřez), přičemž se tak efektivita využití prostoru navýší na maximum. Při kuchyňských linkách a spotřebičích na jedné straně místnosti, zda uložených do tvaru L je tento soulad jen velmi těžké dosáhnout.
Ať už menší nebo větší prostory, všechny si zaslouží dostatek světla. Ideálem je okno na některé ze tří stran kuchyně ve tvaru U, které nabízí pořádnou dávku přirozeného světla, které se však například v panelákových bytech dá nahradit například svítidly v několika levelech – podsvícení skříněk, lampa nad pracovní deskou, stropní svítidlo.
Takto uložené kuchyňské skříňky poskytují často dostatek prostoru pro všechno kuchyňské vybavení a tudíž není nutné investovat i do vrchního řady skříněk. Jejich absence opticky zvětší a osvěží i ten nejmenší prostor a světlé barvy mu už jen napomohou k dokonalosti. Naopak velké kuchyně si mohou dovolit i tmavé odstíny i nějaký ten vzor. Tak co? Přesvědčili jsme vás k reorganizaci?