Dýně jsou v kurzu Na slano i na sladko

Dýně jsou v kurzu Na slano i na sladko 1

Tykve patří mezi jedny z nejoblíbenějších zeleninových druhů. Hlavně letní odrůdy při pravidelném sběru neúnavně nasazují nové a nové plody.

Dužina …

… dýní je potravinou s nízkou kalorickou hodnotou. Obsahuje hlavně vodu, vlákninu a menší množství cukrů. Z minerálů je bohatá na hořčík, draslík a vápník. Dýně jsou velmi širokou skupinou, mezi jednotlivými druhy a odrůdami jsou výrazné rozdíly v nutričním složení. Cukety a letní tykve mají obecně nižší dietetickou hodnotu. Plody tykve obrovské a muškátové obsahují více škrobu a cukrů, jsou ceněny hlavně pro vysoký obsah karotenoidů. Strava bohatá na dýně pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a má antioxidační účinky.

Semena …

…. jsou velmi výživnou pochutinou. U nás jsou oblíbené hlavně bezšupkaté. Obsahují vysoký podíl tuků, bílkovin, vlákninu, zinek, hořčík, mangan a železo. Známý je jejich účinek při mužských problémech se zmohutnění prostatou. Obsahují cucurbitín, aminokyselinu s protiparazitární účinky. Hlavně rakouskou a slovinskou specialitou je dýňový olej lisovaný právě ze semen.

Květiny

Přestože u nás tento způsob zužitkování dýní není až takový rozšířený, v mexické kuchyni se plní i květiny, v italské se dusí nebo praží. Existují speciální odrůdy určené na jejich sběr (Zucchini Da Fiori ‚), využít však můžete květiny prakticky každé odrůdy.